Uitbreiding remise brandweerkazerne, Leerdam


ontwerp: Van Pelt architecten
aannemer: Bouwbedrijf de witte,
opdrachtgever: Van Pelt architecten

In opdracht van gemeente Leerdam wordt de brandweerkazerne te Leerdam uitgebreid en gerenoveerd. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het ontwerp en de berekeningen van dit project. De uitbreiding omvat het vergroten van de remise en het plaatsen van een extra verdieping waarmee nieuwe kantoor en vergaderruimten worden gecreƫerd.
Het constructieve ontwerp is gemaakt met als uitgangspunt een zo open mogelijke remise voor het stallen van voertuigen. Dit heeft tot gevolg dat de bovenliggende constructie zo licht mogelijk uitgevoerd dient te worden.Doordat in het bouwkundig ontwerp gekozen is voor een in twee richtingen uitkragende verdiepingsvloer die ter plaatse van het terras verjongd dient te worden, is de keus gevallen op een vierzijdig afdragende vloer. Deze wordt zo licht mogelijk uitgevoerd door het toepassen van holle ruimte die gecreƫerd worden door kunststof elementen. In dit specifieke geval is er gekozen voor een U-Boot Beton vloer. De verdieping is vervolgens opgebouwd uit een stalen skelet waarbij het dak is opgebouwd uit stallen liggers waartussen gasbetonplaten. Hierdoor krijgt het dak meer massa en warmte accumulerend vermogen waarbij dragend voor het toepassen van zonnepanelen echter blijft het gewicht beperkt. Dit alles wordt gefundeerd op een nieuw palenraster dat afgestemd is op de aanwezige funderingspalen van het bestaande bouwwerk. Tijdens het realiseren van de fundering zal de begane grondvloer waar nodig worden verwijderd echter waar mogelijk behouden blijven.

zie ook http://www.vpaa.nl/ van Van Pelt architecten